Ονομασία

Η ονομασία Βλυχό προέρχεται από τις περίπου 30 βλύχες που αναβλύζουν νερό κατά μήκος του βουνού της Αμαλής στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο.

Ιστορία

Το Βλυχό αποτέλεσε επί 600 χρόνια τόπο που κληρονομούνταν από τον ένα κατακτητή στον άλλον. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας 1479-1684 ανήκε σε Τούρκους πασάδες. Στα χρόνια των Ενετών 1684-1789, η εξουσία μοιράστηκε σε φεουδάρχες που πολεμούσαν στο πλευρό των Ενετών κατά των Τούρκων όπως ήτων οι Τσαλαμπαίοι, Μαχαιραίοι, Δίπλας, Κόντε Καββαδάς, Βαλαωριταίοι κ.α. Σε αντίστοιχους απογόνους αυτών πέρασε η εξουσία και στα χρόνια των Άγγλων, Γάλλων, Ρωσοτούρκων αλλά και Ελλήνων.Το κατά καιρούς καθεστώς των κατακτητών εξυπηρετούσε πάντα την τάξη των ευγενών επειδή μέσω αυτών ασκούνταν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η εξουσία προς τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.
Ο λαός που βρέθηκε με περιουσία στο Βλυχό δεν απέκτησε τίποτε από δωρεές. Εξαγόρασε την γη αυτή με αίμα και ιδρώτα. Πρώτα με την προσωπική εργασία του, μιας και μίσθωνε τη γη από τους άρχοντες, καθώς και με εμβάσματα που έστελναν οι χωριανοί από την Αμερική.

Το Βλυχό μπορεί να κατοικούνταν πάντα ανά τους αιώνες αλλά σα χωριό, με συνείδηση κοινή, άρχισε να διαμορφώνεται από το 1850 κι μετά.

Σα χωριό το Βλυχό έφτασε στην κορυφή του από το 1910 έως το 1940. Δέκα τουλάχιστον μεγάλα εμπορικά της εποχής διακινούσαν πλήθος εμπορευμάτων προς και από το νησί. Στο Βλυχό χτυπούσε ο οικοδομικός παλμός όλου του νησιού. Ο δε έμπορος Γιάννης Σκλαβενίτης θεωρούνταν ένας από μεγαλύτερους εμπόρους της Δυτικής Ελλάδας. Τελικά όλα έσβησαν με τον πόλεμο του 1940.

Σήμερα – αν κι έχουν γίνει σημαντικά έργα στο χώρο της υλικοτεχνικής υποδομής- φαίνεται ότι αναζητεί την σπίθα που θα ανάψει πάλι την ανάπτυξη της περιοχής μιας και αποτελεί ένα εντυπωσιακής ομορφιάς μνημείο φυσικού κάλλους.

Λίγο έξω από το χωριό, στην κορυφή ενός λόφου όπου η θέα είναι εξαιρετική, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Πρόκειται για μια μικρή μονόχωρη αίθουσα με σαμαρωτή ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, η οποία θα πρέπει να αντικατέστησε άλλη ψηλότερη. Όλος ο ναός είναι γεμάτος τοιχογραφίες που έγιναν πιθανότατα στις αρχές του 17ου αιώνα. Οι περισσότερες σήμερα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα μια και είναι ξεθωριασμένες από τον καιρό και την εγκατάλειψη, αποτελούν όμως ένα από τα ελάχιστα σύνολα μεταβυζαντινών τοιχογραφιών στην Λευκάδα.

Το όμορφο παραδοσιακό Βλυχό, 20 χιλ. από την πόλη της Λευκάδας είναι στριμωγμένο ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα. Η παραλία του είναι κατάλληλη για ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση σκαφών. Συνεχίζοντας από το Βλυχό με παράκαμψη προς τα αριστερά, η διαδρομή οδηγεί ανάμεσα από αιωνόβιες ελιές, στην καταπράσινη περιοχή Γένι, μπροστά από την παραλία Δεσίμι.